Van rebel tot president

Volgens Forbes is ze de derde machtigste vrouw ter wereld, na Hillary Clinton en Angela Merkel. De Braziliaanse Dilma Vana Rousseff is de eerste vrouwelijke president van een land van meer dan 200 miljoen inwoners en van een economie die qua groei alleen China voor moet laten gaan. Een vrouwelijk staatshoofd is in Europa nog steeds een uitzondering en ook in een zwaar religieus land als Brazilië bijzonder. Brazilië kent echter al een vrij lange feministische traditie. Vrouwen boven de veertig herinneren zich vast nog de televisieserie over de vrijgevochten moderne vrouw Malu, een vrouw die de Vara in 1980 uitzond. En nu schopt een gemartelde communistische vrijheidsstrijdster tegen de militaire dictatuur, beschuldigd van politieke roofovervallen begin jaren zeventig, het tot leider van één van de grootste landen ter wereld. Eind oktober opende ze de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Als eerste vrouw sinds de oprichting van de VN.

Ze is in onderhandeling met een andere machtige vrouw, Christine Lagarde van het IMF, over een Braziliaans-Chinese kapitaalinjectie in de noodlijdende Euro maar bekritiseert tegelijkertijd Brussel om de Europese bezuinigingsdrift.Ze heeft recht van spreken: Het financieel-economisch beleid van de socialistische regering in Braziliè heeft juist door enorme investeringen een flink deel van de straatarme onderklasse de maatschappelijke ladder opgehesen. Dat is niet alleen vanuit menselijk oogpunt belangrijk maar heeft een voor het internationale bedrijfsleven zeer interessante nieuwe markt gecreeerd. Dilma joeg onlangs zowel de Iraanse president Ahmedinejad als Chávez van Venezuela in de gordijnen door zich kritisch uit te laten over het lot van hun politieke dissidenten. De Amerikanen zien Dilma inmiddels als de onbetwiste leider van Latijns Amerika: In maart brengt Obama een bezoek aan Brazilië en kort daarna zal Dilma naar de Verenigde Staten gaan.

Weinigen weten dat Dilma Rousseff behalve een Braziliaanse moeder een Europese vader heeft, geboren in Bulgarije. Of dat ze in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw jaren als politieke gevangene jaren heeft vastgezeten en martelingen heeft doorstaan nadat ze was opgepakt als lid van het gewapend verzet tegen de militaire dictatuur in haar land. Daarna ging ze economie studeren en werken voor de overheid. Toen ze ook nog de stap naar de politiek maakte, klom ze snel omhoog. Eerst werd ze hoofd Financiën in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul, vervolgens deelstaatminister van Energie en daarna stafchef en beoogd opvolger van de toenmalige socialistische federale president Lula. Bekritiseerd door voormalige politieke vrienden als zou ze haar communistisch-socialistische idealen te grabbel gooien, breekt ze voortdurend lansen voor de rechten van armen en vrouwen en zet ze grootscheepse emancipatieprogramma´s op voor onderwijs, werk en zorg. In januari 2011 werd Dilma Rousseff gekozen tot president van Brazilië. En verovert sindsdien ook het internationale politieke toneel.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s