Malu, een vrouw

Mensen vragen me vaak: Hoe ben jij in Brazilië verzeild geraakt? Drie dingen lagen daaraan ten grondslag. Na de middelbare school wilde ik graag talen leren en een internationale studie gaan volgen. Latijns Amerika vond ik altijd al erg interessant en ik kon meteen twee talen leren. Bovendien had ik een achternicht die al sinds de jaren zestig als missiezuster in de binnenlanden van Brazilië werkte, haar verhalen prikkelden. Maar wat ook grote indruk heeft gemaakt is de televisieserie Malu, een vrouw die de VARA in 1980 uitzond. Het was (en is nog steeds) ongebruikelijk om een Braziliaans tv-programma in Nederland te zien, en het thema helemaal: de wederwaardigheden van een onafhankelijke vrouw die ging scheiden en haar tienerdochter alleen moest opvoeden. Brazilië bleek niet zomaar alleen een achtergebleven straatarme dictatuur met een onderontwikkelde bevolking.

Het was zowaar ook een moderne westerse samenleving met grotestadsbewoners met dezelfde levensvragen en -vreugde als hun Europese overburen. Een verrassende ontdekking. Malu was een goed opgeleide vrouw, gespeeld door de in Brazilië nog steeds populaire actrice Regina Duarte, met een dwarse tienerdochter en een echtgenoot die haar niet kon of wilde volgen in haar ontwikkeling naar onafhankelijkheid. Haar wederwaardigheden vormden het onderwerp van de zogenaamde telenovela Malu, mulher. Ik herinner me niet heel veel van het verhaal, behalve dat de emoties soms intens waren. Oh ja, en ik vond de dochter irritant, maar dat kwam misschien doordat ik toen zelf een tiener was en (dus) veel irritant vond. Hoe dan ook heeft de serie veel indruk gemaakt, niet alleen op mij, zo begrijp ik: Meerdere liefhebbers zijn erdoor het Braziliëpad op gegaan. Grappig hoe een tv-programma ingrijpende keuzes kan aanzwengelen.

Nog een weetje: Regina Duarte acteert tot op de dag van vandaag maar roerde zich ook politiek door haar steun uit te spreken voor de rechtse politieke partij PMDB en rechtse presidentskandidaten. In 2002 kreeg Regina kritiek te verduren doordat ze uitsprak bang te zijn voor de financiële en economische toekomst van Brazilië als de socialistische kandidaat Lula president zou worden.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Malu, een vrouw

  1. ada

    Wat grappig. Een paar jaar geleden op Malu gegoogled. niks gevonden. Zojuist vertelde een collega mij dat ze iemand kende die zichzelf Malu noemt. Ik vertelde over de tv serie uit 1980 waar ik zo van onder de indruk was. Nu weer gegoogled en kom op jouw pagina dit verhaal tegen. Leuk! Precies hetzelfde als ik zoëven tegen mijn collega vertelde!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s