Brabander in Brazilië

Al meer dan dertig jaar schrijft en zingt hij de mooiste liedjes, in het Nederlands met een Brabantse tongval en woorden. Maar in 2007 kreeg Gerard van Maasakkers kippenvel van wat er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebeurde. Op het Jeugdjournaal zag hij de 17-jarige Mayra die de Kindervredesprijs ontving uit handen van Desmond Tutu en werd diep geraakt. Een maand later ontmoette Gerard, weer bij toeval, Nanko van Buren, de Nederlandse directeur van Stichting Ibiss die hulpprojecten opzet voor de jeugd in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Het meisje Mayra probeerde met steun van Ibiss twee maal daags een staakt-het-vuren voor elkaar te krijgen zodat kinderen veilig van huis naar school en terug konden. Nanko nodigde Gerard uit in Rio, waar hij Mayra ontmoette en een tweetalig liedje maakte met jongeren van de percussiegroep Batuque Batucada: ‘Dansen’.

Met de door Gerard meegebrachte percussie-instrumenten gingen de jongeren aan de slag. Ze zijn te zien in de bijbehorende video die werd opgenomen in een favela (sloppenwijk). Het liedje is de liefdesgeschiedenis van Elena en Xávio die, opgegroeid in de favela, vechten voor een menswaardig leven weg van drugsbendes en geweld. Tijdens een tweede bezoek van Gerard werd een reportage gemaakt over de totstandkoming van het liedje. Daarin zie je ook Mayra terug. Toen dit voorjaar de favela’s van Rio werden getroffen door enorme overstromingen, organiseerde Gerard een benefietconcert samen met carnavalsvereniging de Dwèrskippels in zijn geboorteplaats Nuenen een benefietconcert.

Mijn favoriete zanger zien in mijn favoriete land en hem zowel in het Brabants als in het Braziliaans horen zingen: daar gaat mijn hart ook een beetje van zingen. ‘Dansen’ zit ondanks de ernst van het thema vol levensvreugde zoals de meeste liedjes van Gerard. En zoals Brazilië en de Brazilianen. En daarom deel ik het graag met wie het wil horen. Moet je wel meedansen…

Dank voor de info aan Dwersvurlife!

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Brabander in Brazilië

  1. Pingback: Weblog Veerle Slegers » Dertig jaar fan

  2. Pingback: Brazilianen in de Tweede Kamer | Brazil4dummies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s