Mijn strand in de krant

Wie Brazilië en strand zegt, denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan Copacabana. Of aan Ipanema. Er zijn inmiddels ook al best wel wat Nederlanders naar Natal gevlogen, de hoofdstad van de deelstaat Rio Grande do Norte. Natal aan de Noordatlantische kust heeft de meeste zonuren van het land én de schoonste lucht. Goeie reden om eens aan Natal te denken voor een zonvakantie: In juli gemiddeld 27* C. en in december 31* C. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken in Brazilië. Eén van die nog onontdekte plekken stond laatst uitgebreid beschreven in de New York Times: Praia do Rosa. Mijn hart maakte een sprongetje:  Het ‘Strand van meneer Roos’ is één van de prachtige, door Europeanen en Amerikanen onontdekte plekken aan de Zuidatlantische kust waar mijn Braziliaanse vrienden me in december 2010 mee naar toe namen. Er komen alleen Brazilianen en Argentijnen. En hoe mooi en ongerept het er nog is: Ik gun de bewoners van deze streek meer buitenlandse toeristen en dus meer inkomsten. Gaat dat zien dus!

De inwoners van het stadje Garopaba, een uurtje ten zuiden van Florianópolis, gaan zwemmen, zonnen, surfen, hangen, picknicken, spelen met de kinderen, vissen, een terrasje pikken, dansen en zelfs rijden met hun Jeeps op het strand van Rosa. In november en december kun je er walvissenmoeders met hun jongen voor de kust spotten. De smalle weg ernaar toe is niet verhard maar van aangestampte rode aarde, omzoomd door bloeiende struiken en bomen. Achter je de groene bergen, aan weerszijden barretjes en pousadas (herbergen), vaak “eco”. Het strand is genoemd naar visser Dorvino da Rosa die in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn huis hier had. Toen woonde er behalve wat vissersfamilies nog niemand. Nu is het in de Braziliaanse zomer (december-januari) een schilderachtige kleinschalige plek voor locals en Argentijnse toeristen: Vriendelijk, rustig en vol natuurlijke schoonheid.

De bewoners van de streek zouden het erg leuk vinden om Europese toeristen te verwelkomen, net als de Braziliaanse regering: Die heeft een stimuleringsprogramma voor het toerisme lopen. Ik gun hen van harte de extra inkomsten en deel graag met jullie dit mooie plekje op aarde. Maar beloof me dat je hier geen appartementenblokken, casino’s of fastfoodtenten gaat zoeken. Of bouwen… En  nu maar hopen dat de Amerikanen die de New York Times hebben gelezen zich hier ook aan houden.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s