Moeders in Rio en Tilburg

De jonge Franse kunstenaar JR gaat het liefst anoniem door het leven. De onderwerpen van zijn kunst blijven daarentegen verre van anoniem: Zwart-wit portretten van gewone bijzondere mensen figureren meer dan levensgroot op gebouwen, daken en trappen van de plaatsen waar zij wonen, vaak plaatsen zonder kunst of cultureel centrum. JR’s missie is het doorbreken van stereotiepe beelden van mensen en het brengen van kunst op plekken waar geen kunst is zoals arme wijken in Kenia, Sierra Leone, Laos en Marokko. Voor zijn project Women are heroes ging hij op zoek naar heldinnen in de krottenwijk Providência (de ‘Voorzienigheid’) in Rio de Janeiro, de oudste favela van de stad.

JR’s aandacht werd getrokken door de moord op drie jongens door de militaire politie die in Providencia voortdurend in gevecht is met gewapende drugsbendes. Ook ontdekte hij dat er in Providencia geen enkel cultureel centrum is. Een maand lang fotografeerden JR en de lokale fotograaf Mauricio Hora, geboren en getogen in Providencia, alledaagse onbekende vrouwen in de wijk die in moeilijke, gevaarlijke omstandigheden de steunpilaren zijn van de lokale gemeenschap. Hun foto’s werden enorm uitvergroot en op de muren van huizen en op de trappen van de steile heuvel geplakt. Daardoor is het voor de inwoners van Rio net alsof de vrouwen van Providencia van grote hoogte letterlijk op hen neerkijken en hun stad overzien.

Onder de geportretteerde vrouwen is Rosiete Martins die wist te voorkomen dat een vierde jongere door de militaire politie werd meegenomen. En het verweerde gelaat van dona Benedita, de grootmoeder van één van de drie vermoorde jongens, is meer dan levensgroot afgebeeld op een steile trap in de heuvel. Beide vrouwen hielpen JR’s team gedurende de maand werken in Providencia. Rosiete zei dat haar betrokkenheid bij JR’s project haar uit een diepe depressie had gehaald. En dona Benedita beschouwt zich nu als een heldin in de strijd om in Providencia te overleven. Behalve de portretten zijn er ook foto’s en een documentaire gemaakt van de totstandkoming van deze productie.

En nu komt InsideOut, zoals JR’s inmiddels wereldvermaarde internationale kunstproject heet, naar mijn eigen woonplaats Tilburg. De organisatie van Incubate, internationaal vermaard alternatief muziek- en kunstfestival, is in samenwerking met JR het project Mothers gestart. In september van dit jaar moeten er 5000 portretten van gewone bijzonder moeders overal in de stad hangen. Heel benieuwd hoe dat eruit gaat zien. En vooral welk effect dat heeft. Op de inwoners en bezoekers van Tilburg. En op de moeders…

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s