Brazilianen in de Tweede Kamer

’n Middagje in de Tweede Kamer met Brazilianen: Geen dagelijkse kost. Via Twitter vroeg CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg om een tolk die in Nederland rondtoerende capoeira-artiesten wilde begeleiden tijdens een rondleiding door de Tweede Kamer. Ze kreeg van veel tweeps mijn naam door en zo zat op de laatste dag voor het politieke zomerreces een groep voormalige straatkinderen uit de noordBraziliaanse stad Natal op de publieke tribune naar een AO te kijken: enkele debatjes tussen de justitiewoordvoerders van de elf Tweede Kamerfracties (onder wie Madeleine van Toorenburg) en staatssecretaris Teeven van Justitie. Daarna schoven we aan in de stijlvolle CDA-fractiekamer waar Madeleine’s collega Kathleen Ferrier tussen twee debatten even de tijd nam om in mooi Braziliaans Portugees de gasten de verschillen uit te leggen tussen het Nederlandse en Braziliaanse politieke systeem. Kathleen heeft een jaar in São Paulo gewoond en Latijnsamerikaanse letteren gestudeerd, vandaar haar expertise.

Mestre Lagartixo (Meester Hagedis), de aanvoerder van de capoeiristas, vond de grote zaal waar de Tweede Kamer vroeger vergaderde erg geschikt voor capoeirashows. De Brazilianen waren onder de indruk van de oude gebouwen die zo mooi zijn geïntegreerd met de moderne Tweede Kamer. Er werd wat gebabbeld met voorbijgangers als minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en minister van Sociale Zaken Henk Kamp (die eerder die middag een fret onder zijn auto had gevonden:-). En dat de Handelingenkamer (de oude bibliotheek van de Tweede Kamer) net een kamer op Zweinstein is en zo in een Harry-Potterfilm past, viel ook enkele Brazilianen op. Leuke klus voor een tolk overigens: Voormalige straatkinderen uitleggen in het Portugees over de Chinese drakenkoppen langs de galerijen en de drakenschubben op het glazen dak, de trap in de vorm van een drakenstaart en de balustraden in de stijl van de Eiffeltoren. En waarom één plank in de bibliotheek altijd leeg is: Als herinnering aan dat ene moment in de samenleving waarop er geen democratie is: De oorlog. Een geslaagde middag was het, moe maar onder de indruk vertrokken de jonge brasileiros.

Maar waarom waren zij nu in Nederland? Ze behoren tot het project MCN: Meninos Capoeiristas de Natal. Doel van dat project: het stimuleren, ondersteunen, uitdagen en begeleiden van kansarme (straat)kinderen van 4 tot 18 jaar uit de wijk Bom Pastor in de noordoostelijk gelegen Braziliaanse stad Natal. Capoeira (de typisch Braziliaanse kunstzinnige atletische vechtdans, afkomstig uit de slaventijd) en andere dansen zijn bij uitstek geschikt om kinderen uit kansarme milieus die buiten de boot vallen weer terug te halen in de samenleving. MCN stelt als voorwaarde voor deelname dat kinderen naar school gaan, maar dan naar een particuliere school waar het onderwijs beter is dan op de openbare scholen. MCN wordt al jaren vanuit Nederland ondersteund door Stichting SooS-Brasil waar Madeleine van Toorenburg en haar man deel van uitmaken. Jaarlijks toert een groep capoeiristas met hun show door Nederland om geld te verdienen voor MCN. Tussen de shows door kwamen ze een dagje naar Den Haag om het werk van Madeleine te bekijken.

Kinderen een uitweg uit de ellende bieden door cultuur, sport en onderwijs, dat doet MCN. Net als bijvoorbeeld Nanko van Buren doet met zijn organisatie Ibiss in Rio, waar Brabants Nederlands beste chansonnier Gerard van Maasakkers eerder aandacht voor vroeg. Wil je de capoeira, samba en maculele van MCN zien? Hier treden ze de komende tijd op. En wil je hen anderszins steunen? Kijk hier hoe dan kan.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s