De Brazilianen komen!

De Brazilianen komen! Of wacht, ze zijn er al! Een genaturaliseerde Braziliaan in het Nederlands elftal. In het Tropenmuseum in Amsterdam met de kinderexpositie MixMax Brazil. In het Nederlands Architectuur Instituut NAi met de overzichtstentoonstelling van de Braziliaanse architect João Filgueiras Lima – beter bekend als Lelé die onder Oscar Niemeyer meebouwde aan ondermeer Brasília. Er komen 2500 studenten hoger onderwijs naar Nederland omdat de Braziliaanse regering een bulk geld beschikbaar heeft gesteld om het kennispeil van haar bevolking op te hogen. Jonge in Brazilië populaire artiesten als Gustavo Lima en Michel Teló scoren wereldhits hier. De Nederlandse veestapel kan niet overleven zonder Braziliaanse soja. Dilma Rousseff, de Braziliaanse president, werd door het Amerikaanse blad Forbes uitgeroepen tot derde machtigste vrouw ter wereld na Angela Merkel en Hillary Clinton. Ze was vorig jaar de eerste vrouw ooit die de openingsspeech hield van de General Assembly van de Verenigde Naties in New York. Rousseff bood afgelopen winter de Europese Commissie tijdens haar bezoek aan Brussel een kapitaalinjectie aan om de Euro te redden. Over twee jaar vindt de WK voetbal plaats in… Brazilië. En over vier jaar zijn de Olympische Zomerspelen in Rio. En wat doen wij in Nederland? We rennen weg!

Kijk maar: Alle Nederlandse universiteiten bezuinigen de studies Portugees weg of degraderen ze. De UvA biedt slechts een minor aan. Leiden Universiteit heeft nog een mooie mastersopleiding waarin het Portugees echter een kleinere rol dan vroeger speelt. De Universiteit van Utrecht sluit per september de inschrijving voor de studie Portugese taal en cultuur. Dat is het. Het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag komt vooralsnog niet verder dan het met gemeenschapsgeld organiseren van enkele handelsmissies waar alleen de grote Hollandse multinationals van profiteren die al decennia lang op eigen kracht goede zaken doen in Brazilië. Alle Hollandse blikken blijven voorlopig gericht op het starre China waar het laaghangende economische fruit allang lijkt geplukt. Gelukkig smeden diverse Nederlandse universiteiten zoals de UvT en de TUe zelfstandig banden met Braziliaanse onderwijspartners. En lijkt er vanuit het mkb héél voorzichtig een oogje te worden geopend richting dat enorme onbekende maar oh zo interessante want tegenwoordig welvarende stabiele Brazilië. Maar tot nu toe lijkt Nederland lamgeslagen door de inmiddels vooral Europese crisis. Waar is de Nederlandse handelsgeest? Waar is de internationale visie? Waar is de culturele openheid? Als je het mij vraagt: Kapotgemaakt door de ideologisch gedreven neoliberale bezuinigingswaanzin in Den Haag én in Brussel.

Voor mijn eigen concurrentiepositie als Brazilië-expert is het wel gunstig. Maar tjonge jonge, wat gaat Nederland zo een boel kansen missen. Om met hulp van haar vroegere koloniale eigendom uit de economische misère te komen (Brazilië stond immers van 1630 tot 1654 onder Nederlands bewind!). En om haar ooit brede internationale blik weer te verbreden en een stuk verloren tolerantie en wereldwijsheid terug te winnen.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “De Brazilianen komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s